YDS VE YÖKDİL

YDS VE YÖKDİL

Yabancı dil puanı, kamu personeli sınavlarına başvurularda, dil tazminatı imkanından yararlanmada ve lisansüstü eğitime devam edebilmede günümüzde talep edilen koşullar arasında yer almaktadır. Yabancı dil seviyesinin tespit edilmesine yönelik ÖSYM tarafından geçmiş dönemlerde KPDS ve ÜDS adıyla yapılan yabancı dil tespit sınavları bugün YDS ve YÖKDİL isimleriyle yapılmaktadır. Bu sınavlara ek olarak YDS sınavı ÖSYM tarafından her ay Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM merkezinde sınırlı sayıda adaylarla bilgisayar üzerinden yapılmaktadır.  Bu sınavlar hakkında detaylı bilgi makalemizde verilmiştir. YDS ve YÖKDİL’e nasıl çalışmanız gerektiğine yönelik makalemizi okumak için makale sonuna eklediğimiz bağlantıya tıklayabilirsiniz.

  1. YDS Nedir?

YDS, ÖSYM tarafından yılda üç kez yapılan, kamu personeli dahil olmak üzere akademik personel ve lisansüstü öğrenci alımı ilanlarında kullanılabilen bir yabancı dil sınavıdır.

    1. YDS Hangi DillerdeYapılmaktadır?

Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılmaktadır.

    1. YDS ve E-YDS Ne Zaman Yapılmaktadır?

Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir kez olmak üzere ve son düzenlemeyle Aralık ayıda eklenerek yılda üç kez yapılmaktadır. ÖSYM, YDS’ E-YDS olarak her ay Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM sınav merkezinde belirlenen sayıda adayla yapmaktadır.

    1. YDSSınav Ücreti Ne Kadardır?

YDS sınav ücreti 130 TL’dir. E-YDS içinse bu ücret 240 TL olarak belirlenmiştir.

    1. YDS’de Kaç Soru Sorulmaktadır?

Sınavda 80 soru sorulmaktadır.

    1. YDS’nin Sınav Süresi Kaç Dakikadır?

Sınav süresi 180 dakikadır.  Sınav 10:15’te başlayıp 13.15’te son bulmaktadır. EYDS’nin sınav süresi aynı kalırken sınav 13:45’te başlamakta, 16:45’te bitmektedir. 1.6- YDS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

Değerlendirme 100 puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılmaktadır. Doğru soru başına 1.25 puan kazanılmaktadır. 4 yanlış bir doğruyu götürmediği için sınavda boş bırakılmaması ÖSYM tarafınıdan tavsiye edilmektedir. 1.7- Birden Fazla YDS Puanından Hangisi Geçerli Olacak?

Eğer YDS’ye aynı dilden birden fazla kez girer ve birbirinden farklı puanlar alırsanız, bu puanlar içinde en yüksek olan geçerli sayılıp diğerleri dikkate alınmaz.

1.8- YDS Kaç Yıl Geçerlidir?

ÖSYM Başkanlığı, YDS 5 yıl süreyle geçerli olacağını açıklamıştır.

NOT: Sınav başvurularını kaçıranlar için getirilen yeni uygulamalar ile birlikte GEÇ

BAŞVURU GÜNÜ belirlenmiştir fakat normal ücretten daha fazla bir sınav giriş ücreti bulunmaktadır. 2020 Eylül’de yapılan sınavda bu ücret 195 TL olarak belirlenmiştir.

NOT: Yabancı dil koşulunun sağlanması için YÖKDİL veya YDS’den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir.

  1. YÖKDİL Nedir?

YÖKDİL, YÖK tarafından ÖSYM’ye yaptırılan yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL puanı sadece akademik personel alımlarında ve lisansüstü öğrenci ilanları için kullanılmaktadır. YDS ve ALES ile aynı şekilde adaylar aldıkları en yüksek puanı kullanabilmektedir.

    1. YÖKDİL Hangi lan ve Dillerde Yapılmaktadır?

Sınav, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır.

    1. YÖKDİL’e Kimler Katılabilir?

Sınava; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak        isteyen         adaylar        ile      üniversitelerce           akademik     yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

    1. YÖKDİL Başvurusu Nereden Yapılır?

Sınav başvuruları elektronik ortamda ÖSYM internet sitesi üzerinden, sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılacaktır.

    1. YÖKDİL Hangi İllerde Yapılmaktadır?

Sınav son düzenlemelerden sonra 81 ilde yapılmaktadır.

    1. YÖKDİL Sınav Ücreti Ne Kadardır?

Sınav başvuru ücreti, başvuru işleminin son adımında kredi/banka kartı ile ödenecektir. Sınav başvuru ücreti 130 TL’dir.

    1. YÖKDİL Puan Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

YÖKDİL puan hesaplaması, YDS puan hesaplamasıyla aynı sistemle yapılmaktadır.

    1. YÖKDİL’de Kaç Soru Sorulmaktadır ve Sınav Süresi Kaç Dakikadır?

YÖKDİL’de YDS ile aynı şekilde 80 soru bulunmakta ve ınav süresi olarak 180 dakika verilmektedir.

    1. YÖKDİL Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

YÖKDİL’in geçerlilik süresi 5 yıldır.